BKG PRIMA

Joy - Mindfulness - Compassion - Competition - Loyalty

About us

Edzők: Dr. Nagy Ágoston, Barna Donát
Alapítás éve:
1993
Csapat színe: sötétkék-fehér-világoskék, citromsárga

Hungarian Basketball Club 🏀

2018 NB I/B Green 🥇🏆

2021 Hepp Cup 🥈 NB I/B Red 🥈

2023 Hepp Cup 🥉

A klub története, adottságai & környezete

Bevezetés

A PRIMA Szabadidősport és Rekreációs Egyesület 1993 februárja óta működik debreceni székhellyel. 2019 májusától egy szigetszentmiklósi és egy budapesti telephellyel bővült a módosított alapszabály szerint.

Azért választottuk a PRIMA SE kosárlabda szakosztályát a házi feladat témájaként, mert egy olyan dinamikus klubról van szó, amely számos akadállyal találkozott az évtizedek alatt, de mégis mindig megtalálta a módját annak, hogy sikeres legyen. Huszonhét esztendővel ezelőtt hullott be az első “prímás” kosár. A XX. század végén született meg az ötlet és 1993 februárjában alapították a PRIMA SE-t azzal a céllal, hogy valami új értéket adjon a magyar kosárlabdázáshoz.

Az első játékosok a férfi NB II-ben pattogtattak, de párhuzamosan elindult útján a leány és a fiú utánpótlás kosárlabda is. A debreceni kosaras lányoknak köszönhetően el kezdtek ötletelni, hogy mi jelképezné a legjobban a klubot, mely gyenge lábakon állt anyagilag, de a körülményeknek és a lelkes fiataljainak köszönhetően mégis életben maradt. Egy KOS-ra esett a választás, melynek neve is könnyen összecseng a kosárlabdával, azon kívül harciassága is jól mutatta az eltökélt fiúkat és lányokat, akik magukra öltötték az egyesület mezét. Jó néhány tervet követően megszületett a ma is használt embléma, melyen egy álló kos tartja a kezében a kosárlabdát.

 

Harmincegy év, s ugyanannyi szezon. Mi is történt ezalatt?

Kis létszámmal, baráti alapon állt össze a férfi csapat. Főleg egyetemistákkal bővült a játékosállomány. Minden évben volt külföldi hallgató, aki hozzátett a fejlődő kosárlabda kultúrához. Az első Yoav Miller volt Izraelből, de volt azután görög, amerikai, burundi-i, arab, izlandi, kanadai, német, szlovén, sőt az első magyarországi szír, szudáni és mongol kosaras is ezt a klubot tisztelte meg.

A népszerűség és a könnyebb boldogulás érdekében elsőként szervezték meg vidéki helyszínként az Adidas Streetball Fesztivált, s 15 évig voltak a házigazdái. Sokat köszönhetnek az eseménynek. Megismerték a klubot és jónéhány tehetséget is sikerült megtalálniuk. Utóbbi volt a legnagyobb cél, hiszen ez volt az egyik legjobb eszköz akkoriban, hogy reflektorfénybe kerüljön a játék.

A bevételek kedvéért szerveztek nyári gyerektáborokat vállalatok felkérésére Magyarországon és Lengyelországban. Sokszáz gyereket mozgattak meg Gyermeknapi eseményeken. Vezettek mozgásterápiás programokat beteg gyerekek számára és tartottak nyári úszásoktatást is. Meghirdettek néhány sítábort is. Aztán a klub szervezte országszerte a Fundy vetélkedő sorozatot.

Legalább harminc kosárlabda edzőtábort tartottak Balatonon, pontosabban Zánkán, Balatonbogláron, Balatonfüreden a kosarasaiknak, de számos külsős is csatlakozott hozzájuk. Ezek az edzőtáborok és helyszínek alakították ki azt a közeget és kapcsolatot a játékosok között, ami egy életre szól, hiszen sok évvel később is az itt történt kalandokat, élményeket mesélik az idősek a fiatalabb generációknak.

A PRIMA-nak öt év sem kellett és a lányok máris az NB I B-ig jutottak és négy esztendőn keresztül küzdöttek ott a sikerekért.

Lehetőséget biztosítottak a tehetséges sportiskolás kosarasoknak, hogy a felnőtt kosárlabdázással megismerkedjenek. Szinte minden évben sikerült beiskolázniuk a debreceni intézményekbe egy-egy tehetséges gyermeket. Ennek a kiemelkedően jól működő programnak köszönhetően több lány is eljutott az utánpótlás válogatottságig.

Az első húsz évben – támogatás hiányában – valamennyi kosaras tagdíjat fizetett, amiből biztosítani tudták a mindennapi edzésmunkát és a versenyeztetést. Vagyis teljesen önköltségesen működtek. Ritkán tudtak csak mezt, vagy labdát vásárolni. Sokszor a szülők segítettek az utazásban is. Edzőik dr. Nagy Ágoston, Szűcs Imre, Barna Donát, Varga Katalin és Kammerer Réka is a legtöbbször önkéntesen dolgoztak. A TAO rendszernek ezekben az években még nyoma sem volt. Ahogy teltek az évek, úgy bővült a klub szakmai stábja s ma már új szakemberek is segítik a lendületes munkát. Többek között Szendrei József, Boros Beáta, Pongor Sándor és Pali Dávid egy újabb hullámot indítottak el. Az ő tevékenységüknek a révén rengeteg új gyerek került be a PRIMA-s családba, ami már nem csak Debrecenben, hanem Ebesen és Hajdúszoboszlón is él.

A korai években a klub személyzete szakmai tanácsadóként is közreműködött és a debreceni önkormányzat 100 db kosárlabda palánkot helyezett ki a városban.

Kipróbálták a 2 000 perces kosárlabdázás szervezését is Hajdúszoboszlón. Kétszer is megszervezték a Basket bált a debreceni kosarasoknak és az első férfi Magyar Kupa négyes döntőnek is a klub szakosztálya volt a főszervezője (még a Debreceni Vadkakasok idején).

Megismerték a különböző korosztályú és nemű csapatokat nemzetközi tornákon is: Herzogenarauchban, Párizsban, Mont Brisonban, Marseille-ben, Saint-Etienneben, Eindhovenben, Szlovákiában.

Szerveztek országos gyermek döntőt 16 csapat számára. Ez volt az első ilyen nagyszabású szövetségi lebonyolítás és majdnem egy hétig tartott Debrecenben.

Kétszer is voltak házigazdái kosárlabda edzőtovábbképzőnek. Elsőként készítettek elektronikus statisztikai programot Magyarországon (Jordan néven, saját használatra)… Önálló költségen adtak ki edzői segédanyagokat, oktatási programokat, fordításokat. Elindították a saját újságjukat a PRIMA News-t, ami néhány számot meg is élt. A Basket Clinic Agencyvel rendeztek nemzetközi játékos börzét férfi és női kosárlabdázóknak egyaránt.

Sikerre vezettek utánpótlás korú csapatokat országos (MKOSZ és MDSZ) döntőkre. 

Érmeket nyertek bajnokságokban, kupákban. Képviselték magunkat a fiú és lány utánpótlás kosárlabdázás valamennyi korosztályában, egyetemi bajnokságban, megyei bajnokságban, NB II-ben, NB I B-ben. Létrehozták a PRIMA SE Halhatatlanjainak Klubját, amely évente összeül egy vacsora erejéig, ahol a legendák újra találkozhatnak és feleleveníthetik a közös emlékeket.

Működési háttér

2016, az együttműködés éve

A klub történetének talán második legfontosabb évszáma 2016. A klub együttműködésre lépett a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium Diáksport Egyesülettel (BKGDSE), mely egy jelentős fejlődésnek volt az alapköve mindkét egyesület számára.

2017-ben a felnőtt férfi csapat NB II-ből feljutott a másodosztály Zöld csoportjába, melyet egy évvel később, 2018-ban, 32-0-s mérleggel, azaz veretlenül megnyertek. S ezzel elérték a klub történetének addigi legnagyobb sikerét, ráadásul ezt egy páratlan teljesítménnyel fűszerezték meg. A soron következő évben (2019) a férfi csapat a Piros csoportban a 6. helyen zárt. A 2020/21-es bajnoki évadban mind a bajnokságban, mind pedig a Hepp Kupában az ezüstéremig meneteltek. A 2021/22-es kiírásban a bajnokságban a hatodik helyen zárták az évet. Ezt követően újabb sikert tudhatott magának a klub, hiszen a 2022/23-as szezonban a Hepp Kupában bronzérmet szereztek a Kosok.

A kapcsolat másik tagja a BKG egyesülete a 2020/21-es évben megnyerte a női NB I/B Piros csoportos bajnokságot, amivel kivívták a női NB I/A csoportos jogot. Ezzel az eredménnyel mindkét klub legjobb eredményét érték el ebben az évben. A női vonal azóta is a női NB I/A csoportban szerepel.

A két egyesület összefogása során a két klub tulajdonosai és létrehozói a BKG-PRIMA akkreditált nemzeti kosárlabda akadémiának, melynek központjai Szigetszentmiklós és Hajdúszoboszló.

A BKG PRIMA Akadémiában U14, U16 és U18-as korosztályú csapatok versenyeznek mind a fiú, mind pedig a lány vonalon.

A BKGDSE-ben és a PRIMA SE-ben U9, U10, U11, U12 és U20-as korosztályban készülnek hétről hétre a fiatal kosaras palánták.

Továbbá a PRIMA SE-ben az egyetemisták és az idősebb korosztály NB II-ben versenyzik, valamint a klub jelenlegi csúcsán az NB I B-ben.

A BKGDSE-ben férfiaknál az NB II-ben, illetve női vonalon az NB I/B Fehér csoportban és az NB I/A-ban mérik meg tudásukat a felnőttek.